Categorie

Consolidare, restaurare și conservare Complex Monahal – Mănăstirea Sihăstria

Publicat

Timp de peste trei veacuri jumătate, Mănăstirea Sihăstria a fost locul izolat și îndrăgit de părinții sihaștri pentru liniștea şi frumuseţea naturală care le ofereau cele mai bune condiții pentru rugăciune. 
Acum, în 2022, această vatră de rugăciune poartă straie noi și frumoase și își continuă menirea de a fi pildă de trăire, de aleasă viață duhovnicească, de practicare a virtuților creștinești, de bogată mângâiere sufletească și pildă de viață creștinească, atât pentru viețuitorii ei cât și pentru închinători. 
 

Mănăstirea Sihăstria este amplasată într-un loc binecuvântat pe care, veacuri la rând, sihaştrii nemţeni l-au ales ca loc de rugăciune. În aceşti codri nestrăbătuţi, în liniștea și în frumusețea lor, sihaștrii L-au găsit pe Dumnezeu.

De altfel, zona subcarpatică dintre Mănăstirile Sihăstria, Secu, Agapia Veche, Agapia Nouă și Sihla formează, de peste cinci veacuri, vatra sihăstrească cea mai puternică și mai iubită de călugării din Moldova și din Munții Neamțului.

Arhitectonic, respectă stilul clasic moldovenesc care impresionează prin frumuseţe, ţinută, echilibrul proporţiilor şi simplitatea decoraţiei exterioare. Mănăstirea adăpostește obiecte bisericești, vase liturgice și o bibliotecă cu o mare valoare istorică și culturală. Printre acestea, Icoana Tânguirea Maicii Domnului, una dintre puţinele icoane ale spiritualităţii româneşti în care Fecioara Maria este singură. Vizitând această mănăstire, pelerinii găsesc o oază de linişte, de rugăciune, de reculegere, şi au ocazia să se închine în mai multe lăcaşuri de rugăciune, în interiorul complexului monahal existând biserica veche, catedrala, paraclisul şi biserica cimitirului.

 

Proiectul de Consolidare, Restaurare și Conservare - Mănăstirea Sihăstria 2017-2022

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și prin purtarea de grijă a părintelui stareț, Arhim. Arsenie Popa, în anul 2017 s-a semnat contractul de finanțare a proiectului Consolidare, restaurare și conservare Complex Monahal – Mănăstirea Sihăstria, Comuna Vânători-Neamț, Județul Neamț, finanțat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 5, Prioritatea de investiții 5.1. În cadrul proiectului au fost realizate următoarele lucrări:

 

Turnul de intrare în mănăstire

Turnul de intrare în mănăstire a beneficiat de ample lucrări de consolidare, iar mănăstirea a susținut din fonduri proprii împodobirea la interior cu pictură în frescă, iar la exterior cu icoane în tehnica mozaic.

Pictură și mozaic realizate de pictorul Daniel Codrescu.

 

Paraclisul Sfinții Părinți Ioachim și Ana

Paraclisul a fost construit în anul 1946, în locul vechiului paraclis mistuit de foc. Aici se oficiază serviciul religios în lunile de iarnă. Deși este redus ca dimensiuni, paraclisul conţine picturi şi sculpturi în lemn de o reală valoare artistică. Atât pictura murală, cât și icoanele sunt redate într-un neobișnuit stil academic, aproape miniatural, aspect care dă paraclisului o notă unică în România.

Cei care ajung în paraclis se pot închina și la icoana Tânguirea Maicii Domnului, pictată de Schimonahul Irineu Protcenco, pictor căruia Părintele Cleopa i-a încredințat și pictarea paraclisului.

Restaurarea Paraclisului Sfinții Părinți Ioachim și Ana s-a făcut prin consolidarea elementelor de structură și a șarpantei, înlocuirea învelitoarei, restaurarea fațadelor exterioare și a picturii paraclisului, schimbarea tâmplăriei, restaurarea pardoselii, realizarea de sisteme noi electrice, de încălzire, de detectare și semnalizare a incendiilor.

Pictorul Irineu a urmat toată viața lui un sfat primit în tinerețe:

Dacă vrei să pictezi icoane, să te spovedești mai des, să postești, să te rogi mai mult, și vei picta icoane a căror frumusețe nu este din lumea aceasta.

Lucrările la paraclis au fost completate, din fonduri proprii, cu policandre noi, o nouă sfântă masă din marmură, în Sfântul Altar, reamenajarea Proscomidiarului și confecționarea de mobilier nou din lemn masiv.

De asemenea, pridvorul paraclisului a fost înfrumusețat cu o pictură nouă în ulei.

 

Biserica de lemn din cimitir

Biserica de lemn din cimitirul Sihăstriei datează din anul 1740 și a fost strămutată din satul Hlăpești, județul Neamț, în anul 1988. Slujbele care se săvârşesc în aceasta, de primăvara până toamna târziu, sunt pentru sufletele celor adormiţi.

Biserica de lemn a fost restaurată și frumos împodobită. A fost înlocuită dranița și s-au refăcut sistemele electrice, de detectare și semnalizare a incendiilor.

 

Muzeul  mănăstirii Sihăstria

Lucrările au continuat cu restaurarea și schimbarea destinației unui corp de chilii într-un veritabil muzeu și amenajarea lui la parter și la mansardă.

Muzeul este dotat cu vitrine ultra moderne, cu sisteme noi de iluminat, de supraveghere video și de detectare și semnalizare a incendiilor.

 

Lucrări de conservare și consolidare

Pentru protecția, consolidarea și conservarea întregului complex monahal, au mai fost realizate următoarele lucrări:

  • construirea unei stații de tratare a apei
  • construirea unui rezervor nou de apă și recondiționarea celui vechi
  • construirea de sisteme noi de apă, canalizare și hidranți
  • amenajarea unei parcări noi pentru 52 de autoturisme şi 9 autocare
  • amenajarea de alei pietonale, rigole și spaţii verzi
  • instalarea de sisteme de iluminat arhitectural.

În completarea lucrărilor, Mănăstirea Sihăstria a susținut din fonduri proprii:

  • restaurarea unei cișmele construite în 1849 și a unei fântâni
  • construirea unui agheasmatar
  • construirea de grupuri sanitare noi

De peste trei secole jumătate, Mănăstirea Sihăstria aduce o contribuţie identitară substanţială întregului spaţiu românesc. Aici au trăit şi s-au nevoit călugări care au marcat spiritualitatea românească pentru veacuri de acum încolo.

Fie ca vorbele de duh ale celor doi mari duhovnici ai Mănăstirii Sihăstria, propuși pentru canonizare, Părintele Paisie Olaru și Părintele Cleopa Ilie, să se împlinească atât cu noi, cât și cu cei care calcă pragul acestei binecuvântate mănăstiri: 

Să ne întâlnim la poarta Raiului!

Mânca-v-ar Raiul să vă mănânce!

 

 

Date contact:

Com. Vânători-Neamț, Jud. Neamț

Telefon: 0233.251896

www. sihastria.mmb.ro

 

 

Investim în viitorul tău!

Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020

Titlul proiectului:

Consolidare, restaurare și conservare Complex Monahal

Mănăstirea Sihăstria, Comuna Vânători-Neamț, Județul Neamț

Editorul materialului:

Mănăstirea Sihăstria

Data publicării:

Octombrie 2022

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

www.inforegio.ro facebook.com/inforegio.ro

 

Citește alte articole despre: