Despre noi - obștea Mănăstirii Sihăstria

Primii vietuitori ai Schitului Sihastria au fost cei sapte ieroschimonahi intemeietori, care, rugand-o pe Maica Domnului sa ia sub sfantul ei acoperamant schitul si pe cei ce vor vietui intr-insul, au facut legamant ca in acest schit sa nu fie ingaduita strangerea de averi personale, sa nu se manance niciodata carne si sa nu se savarseasca pacate trupesti. Aceasta randuiala, cu ajutorul lui Dumnezeu, se pastreaza pana astazi, iar daca cineva a gresit si nu s-a indreptat imediat, s-a observat ca Maica Domnului nu l-a mai ingaduit sa petreaca cu ceilalti frati, ci indata l-a izgonit din lacasul ei. Totusi, putini sunt cei ce au indraznit sa incalce acest legamant pus de intemeietorii Sihastriei.

Totodata, se mentine pana astazi randuiala Sfintilor Parinti, de a oferi pelerinilor gratuit cazare si masa, timp de trei zile, regula ce a fost introdusa la Sihastria de Parintele Cleopa, pe cand era staret. Acest lucru nu este deloc usor, avand in vedere ca in unele zile iau masa la trapeza sute de persoane, dar este acceptat cu dragoste de parintii Sihastriei.

Dupa revolutia din decembrie 1989, care a adus deplina libertate Bisericii, in ultimii ani de viata ai Parintelui Cleopa, obstea Manastirii Sihastria numara 140 de parinti si frati; in prezent sunt aproximativ 120 de vietuitori, fiecare silindu-se sa-si indeplineasca cu ravna si dragoste ascultarea la care este randuit.

Astfel, ii gasim pe calugari pictand icoane, scriind carti religioase, cantand la biserica, pastorind oile manastirii, avand grija de vite, lucrand la camp si in padure, reparand la atelierul mecanic, croind haine, facand incaltari, inramand icoane, prelucrand lemnul, facand paine, pregatind mancarea la bucatarie, servind la trapeza s.a.

Se cuvine sa mentionam faptul ca la Sihastria functioneaza o editura, care la inceput a reeditat cele 12 volume cu Vietile Sfintilor.

Totodata, amintim ca sub povatuirea P.Cuv. Arhim. Vartolomeu Florea, pictor bisericesc al manastirii, ucenicesc cativa parinti din obste, care au deprins tainele picturii bizantine, iar aceasta inimoasa echipa de pictori a impodobit pana acum cu pictura in fresca mai multe biserici ale Manastirii Sihastria, ale schiturilor dependente sau ale altor manastiri. In timpul iernii, cand nu sunt conditii pentru pictarea in tehnica fresco, acestia isi desfasoara activitatea in cadrul unui mic atelier de pictura. In prezent lucreaza la pictarea bisericii de la noul schit „Poiana lui Ion”.

Manastirea Sihastria are si propriul sau cor psaltic, „Sihastria Carpatilor”, care pana in prezent a realizat mai multe casete cu muzica religioasa.

Aici insa trebuie neaparat amintit, in primul rand, cel mai mare ctitor duhovnicesc al manastirii de astazi, marele pastor sufletesc al Sihastriei, arhim. Cleopa Ilie, care a format obstea in duhul dragostei desavarsite si care, intr-o convorbire de taina, a spus odata unui ucenic: „Nu stiti voi cat ma rog eu noaptea cu lacrimi, ca sa aveti dragoste unii fata de altii”. Aceasta dragoste o simt toti cei care vin aici si ea mai ales aduce aici frati noi incepatori pentru a intra in viata monahala si a pasi pe urmele vrednicilor inaintasi, urmandu-le credinta si, dupa puterea fiecaruia, viata si nevointele, spre slava lui Dumnezeu si a lor mantuire.

De asemenea, intre marii ctitori de suflete ai manastirii este si Parintele Paisie Olaru, duhovnicul Sihastriei, care, fiind un parinte al rabdarii, smereniei, blandetii si dragostei, a transmis aceste virtuti in sufletele ucenicilor sai, formandu-i buni calugari, alesi urmatori ai lui Hristos. Totodata, la loc de frunte este si cel care, la inceputul secolului al XX-lea, a renascut viata monahala in Sihastria pustiita, egumenul Ioanichie Moroi, si care a format multi ucenici alesi, dintre care cel mai renumit este Parintele Cleopa.

Importante sunt multe in viata unei obsti: postul, rugaciunile, jertfelnicia fiecaruia, dar cea mai de seama dintre virtuti este dragostea, care trebuie sa domneasca intre cei aflati in obste. Aceasta virtute a dragostei s-au straduit cu osardie si marii inaintasi ai Sihastriei sa o sadeasca si sa o cultive in sufletele ucenicilor si nadajduim sa ramana virtutea definitorie a tinerei obsti monahale de astazi a Manastirii Sihastria.

Astăzi Mănăstirea Sihăstria are un număr de 89 de viețuitori, stareț fiind arhimandritul Arsenie Popa.

Adresa: comuna Vânători, cod 617500, jud. Neamţ 

Telefon: 0233 251896