Istoria Schitului Sfântul Mina – Târgu Neamţ începe în anul 1933, când egumenul Schitului de atunci Sihăstria, Protosinghelul Ioanichie Moroi, cumpără cinci hectare de pământ arabil în localitatea Graşi (Dumbrava, azi Târgu Neamț), pentru a acoperi o parte din hrana necesară soborului Sihăstriei, care crescuse destul de mult în acea vreme, şi a credincioşilor care ajungeau până acolo.
În primii ani a fost construită o casă pentru adăpostul călugărilor, în timpul când veneau la munca câmpului, precum şi o magazie pentru depozitarea produselor recoltate; totodată s-a făcut şi un mic altar de rugăciune, pentru obişnuita pravilă călugărească. Astfel a luat fiinţă primul metoc al Schitului Sihăstria – Metocul Graşi.
Primul paraclis pentru slujbe, în care să încapă atât călugării de la metoc, cât şi credincioşii din împrejurimi, doritori de frumoasele slujbe de zi şi de noapte, avea să fie construit cu înalta binecuvântare a Patriarhului Nicodim începând cu anul 1947, în timpul stăreţiei Arhimandritului Cleopa Ilie. Sfinţirea acestui paraclis construit între anii 1950-1951, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Mina, a avut loc în ziua de 11 noiembrie 1951 şi a fost săvârşită de Preasfinţitul Pavel Şerpe, stareţul Mănăstirii Neamţ, stareţ al Mănăstirii Sihăstria fiind Protosinghelul Ioil Gheorghiu. În anii următori paraclisul a fost înfrumuseţat, chiliile şi anexele s-au înmulţit, aşa încât metocul se transformase în schit.
Schitul Sfântul Mina a intrat încet-încet pe făgașul slujbelor și rugăciunilor neîncetate până în anul 1959, când regimul comunist-ateist a început prigoana împotriva monahismului. Din cauza decretului care îi îndepărta pe călugări din mănăstiri, schitul a rămas pustiu și a fost desfiinţat. Mai mult, în primăvara anului 1962, Mănăstirea Sihăstria a fost obligată de autorităţile comuniste să cedeze terenul cu toate clădirile lui către C.A.P-ul Târgu Neamţ, care a distrus totul: paraclisul a fost profanat şi transformat în magazie de îngrăşăminte şi de cereale, apoi în adăpost pentru vite, iar la 9 noiembrie 1989 a fost demolat, clădirile au fost rând pe rând dărâmate, iar fântâna schitului a fost otrăvită, fiind umplută cu substanţe chimice toxice.
După evenimentele din decembrie 1989, Arhim. Victorin Oanele, starețul Mănăstirii Sihăstria, a avut inițiativa reconstruirii schitului, și atunci mănăstirea a revendicat acest teren și a început aici construirea schitului actual. Mai întâi s-a construit un corp de chilii cu toate cele necesare şi un mic paraclis de cărămidă, dându-i-se hramul vechi – Sfântul Mare Mucenic Mina. Piatra de temelie s-a pus în anul 1993 de către Preasfințitul Ioachim Mareș, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului și Hușilor. Sfințirea paraclisului a fost săvârșită în ziua de 28 mai 1995 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În anii următori s-au mai construit un corp de chilii şi mai multe clădiri anexă.
Fiind aşezat în intravilanul orașului Târgu Neamț și în preajma mai multor localităţi, datorită slujbelor de zi şi de noapte şi misiunii desfăşurate de călugării vieţuitori, micul paraclis a devenit neîncăpător, mai ales duminica şi în sărbători. Ca urmare, s-a construit o biserică de dimensiuni mai mari, cu hramul Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.