Printre pelerinii și oaspeții Sihăstriei se numără și personalități de seamă ale vieții religioase, culturale și politice, venite uneori cu ocazia evenimentelor și sărbătorilor bisericești importante, alteori numai pentru folos duhovnicesc și pentru a se putea rupe câteva clipe din tumultul cotidian și a se bucura de frumusețea pitorească a locurilor.
Un eveniment de neuitat pentru obștea și istoria recentă a Sihăstriei – și poate unul dintre cele mai importante din întreaga sa istorie – a fost aducerea aici pentru închinare, pe 6 iulie 1992, a unei părți din Lemnul Sfintei Cruci care se păstrează la Mănăstirea Xiropotamu din Sfântul Munte Athos.
Cele mai însemnate vizite la mănăstirea noastră, din punct de vedere al importanței ierarhice a oaspeților, au fost cele ale Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, din anii 1995 și 1997.
Astfel, în anul 1995, cu ocazia împlinirii a 110 ani de autocefalie și 70 de ani de patriarhat a Bisericii Ortodoxe Române, la invitația Preafericitului Patriarh Teoctist, au participat la festivitățile prilejuite de acest eveniment Sanctitatea Sa Bartolomeu I împreună cu alți întâistătători ai majorității Bisericilor Ortodoxe surori. Invitației făcute de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, azi Patriarhul României, de a vizita mitropolia pe care o păstorește, au răspuns Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, PF Partenie al III-lea – Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi, PF Pavle – Patriarhul Serbiei, PF Hrisostom – Arhiepiscopul Ciprului, IPS Constantin de Skythopolis – reprezentantul Patriarhiei Ierusalimului, IPS Ioan – Arhiepiscopul Kareliei și a toată Finlanda, și alți ierarhi din țară și de peste hotare. Întreaga delegație a vizitat Mănăstirea Sihăstria pe 29 octombrie 1995 și a luat cuvânt de folos de la Arhimandritul Cleopa Ilie.
În anul 1997 s-au sărbătorit 500 de ani de la sfințirea bisericii „Înălțarea Domnului” a Mănăstirii Neamț. În data de 12 octombrie 1997, după oficierea Sfintei Liturghii la Mănăstirea Neamț, înalții ierarhi au sfințit Sfânta Masă a bisericii Sfânta Teodora de la Sihla din incinta Mănăstirii Sihăstria, prilej de mare bucurie duhovnicească pentru întreaga obște monahală. Slujba de sfințire a fost săvârșită de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, împreună cu Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Kalinik de Listra, IPS Iacob de Mytilene, IPS Alexandru de Mandinias, IPS Hrisostom de Zakintos, IPS Ieronim de Tiva și Levadia, IPS Nestor al Olteniei, IPS Petru al Basarabiei, IPS Bartolomeu al Clujului, IPS Pimen al Sucevei și Rădăuților, PS Eftimie al Romanului, PS Eftimie al Buzăului, PS Ioachim al Hușilor, PS Timotei al Aradului, PS Laurențiu al Caransebeșului, PS Calinic Botoșăneanul și PS Gherasim Putneanul.
În data de 1 iunie 1995, cu ocazia Praznicului Înălțării Domnului, o importantă delegație din Grecia, în frunte cu IPS Procopie de Nea Krini și Calamaria, însoțită de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Calinic al Dunării de Jos, PS Eftimie al Hușilor și PS Ioachim Vasluianul a vizitat Mănăstirea Sihăstria, lăsând scris în cartea de onoare: „Delegația greacă binecuvintează viața de sihăstrie a acestei mănăstiri și dorește ca întreaga viață a Ortodoxiei românești să fie în veci de veci o sihăstrie închinată Mântuitorului Iisus Hristos”.
De asemenea, de-a lungul timpului, foarte mulți pelerini: ierarhi, arhimandriți, stareți și starețe, călugări, seminariști, studenți, politicieni, ingineri, oameni de cultură, profesori universitari, ofițeri, intelectuali și oameni de rând au venit la Mănăstirea Sihăstria, în special căutând folos duhovnicesc, liniște și pace sufletească la marii părinți viețuitori aici, în frunte cu Părintele Paisie Olaru și Părintele Cleopa Ilie.
În data de 3 mai 1997, în Săptămâna Luminată, regele Mihai I al României a fost în vizită la Mănăstirea Sihăstria, unde s-a întâlnit și a primit cuvânt de folos de la Părintele Cleopa.
Pomenim aici și vizita unui arhiereu grec în anul 1998, căruia Părintele Cleopa, în urmă cu mai mulți ani, când fusese în pelerinaj în Grecia, îi prezisese ca va ajunge ierarh.
În anul 1999 a fost la Sihăstria cunoscutul ierarh, scriitor și părinte duhovnicesc IPS Kallistos Ware, Mitropolit de Diokleia, care a ținut un frumos cuvânt de zidire sufletească, exprimându-și regretul că nu l-a mai putut întâlni personal pe Părintele Cleopa.
Menționăm apoi că numeroși ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe surori au venit în vizită la mănăstirea noastră. Dintre ei amintim doar câțiva: IPS Ierotei, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina – Grecia (1995), IPS Hristodoulos, Arhiepiscopul Greciei (2000), PF Sava, Mitropolitul Poloniei (2000), IPS Pantelimon, Mitropolit de Veria, Naoussa și Campania – Grecia (2005), IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina – Grecia (2006), IPS Neofit, Mitropolit de Ruse – Bulgaria (2007), azi Patriarhul Bulgariei, IPS Serafim, Mitropolit de Stagon și Meteora – Grecia (2007), IPS Ieroteos Vlahos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie – Grecia (2010), IPS Vasile, Mitropolit de Elassona – Grecia (2010), IPS Inochentie, Mitropolit de Rwanda și Burundi (2013), IPS Athanasie, Mitropolit de Limassol – Cipru (2016), PS Qais Sadiq, Episcop de Erzurum – Patriarhia Antiohiei (2016), IPS Nicolae, Mitropolit de Hama – Siria (2017), IPS Gheorghe, Mitropolit de Kitros, Katerini și Platamona (2022), IPS Naum, Mitropolit de Ruse – Bulgaria (2007, 2022).
De asemenea, din Sfântul Munte Athos ne-au vizitat Arhim. Iosif Xiropotamitul, starețul Mănăstirii Xiropotamu (1992), Arhim. Partenie Aghiopavlitul, starețul Mănăstirii Sfântul Pavel (2010) și Arhim. Elisei Simonopetritul, starețul Mănăstirii Simonos Petra (2015).
Dintre demnitarii de stat amintim prezența la Sihăstria în 1995 a Primului Ministru Nicolae Văcăroiu, în 1997 a Primului Ministru Victor Ciorbea și în 2001 a Primului Ministru Teodor Stolojan.
Totodată, ne aducem aminte că la Sihăstria și‑au început viața monahală Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcopul‑Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.