Personalități în vizită la Mănăstirea Sihastria

Publicat
29 Iun 2016

Fara indoiala, cei mai importanti pelerini ai Sihastriei sunt cei care inseteaza numai dupa Dumnezeu si care, atinsi de adierea cea dulce a pocaintei, vin cu inima curata, infranta si smerita, pentru a-si plange pacatele si a cere ajutorul lui Dumnezeu, pentru a trai o viata cat mai apropiata de ceea ce El ne-a invatat.

Dar printre pelerinii si oaspetii Sihastriei se numara desigur si personalitati de seama ale vietii religioase, culturale si politice, uneori veniti cu ocazia evenimentelor si sarbatorilor bisericesti importante, alteori numai pentru folos duhovnicesc si pentru a se putea rupe cateva clipe din tumultul cotidian si a se bucura de frumusetea pitoreasca a locurilor.

Un eveniment de neuitat pentru obstea Sihastriei – si poate unul dintre cele mai importante din intreaga sa istorie – a fost aducerea aici in anul 1992, pentru inchinare, a unei parti din Lemnul Sfintei Cruci care se pastreaza la Manastirea Xiropotamu din Sf. Munte Athos.

Cele mai insemnate vizite la manastirea noastra, din punctul de vedere al importantei ierarhice a oaspetilor, au fost cele ale Sanctitatii Sale Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic, din anii 1995 si 1997.

Astfel, in anul 1995, cu ocazia implinirii a 110 ani de autocefalie si 70 de ani de patriarhat a Bisericii Ortodoxe Romane, la invitatia P.F. Patriarh Teoctist, au participat la festivitatile prilejuite de acest eveniment Sanctitatea Sa Bartolomeu I impreuna cu intaistatatori ai majoritatii Bisericilor Ortodoxe surori.

Invitatiei facute de I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de a vizita mitropolia pe care o pastoreste, au raspuns Patriarhul ecumenic Bartolomeu I. P.F. Partenie al III-lea, Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi, P.F. Pavle, Patriarhul Serbiei, P.F. Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului, I.P.S. Constantin de Skytopolis, reprezentantul Patriarhiei Ierusalimului, I.P.S. Ioan, Arhiepiscop al Kareliei si a toata Finlanda, si alti ierarhi din tara si de peste hotare.

In anul 1997 s-au sarbatorit 500 de ani de la sfintirea bisericii „Inaltarea Domnului” a Manastirii Neamt. Dupa oficierea Sfintei Liturghii la Manastirea Neamt, inaltii ierarhi au sfintit, in seara aceleiasi zile, Sfanta Masa a bisericii „Sf. Teodora de la Sihla” de la Manastirea Sihastria, prilej de mare bucurie duhovniceasca pentru intreaga obste monahala. Slujba de sfintire a fost savarsita de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, impreuna cu Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, I.P.S. Kalinikos de Listra, I.P.S. Iacobos de Mitilene, I.P.S. Alexandru de Mandinias, I.P.S. Hrisostomos de Zakintos, I.P.S. Ieronimos de Tiva si Levadias, I.P.S. Nestor al Olteniei, I.P.S. Petru al Basarabiei, I.P.S. Bartolomeu al Clujului, I.P.S. Pimen al Sucevei si Radautilor, P.S. Eftimie al Romanului, P.S. Eftimie al Buzaului, P.S. Ioachim al Husilor, P.S. Timotei al Aradului, P.S. Laurentiu al Caransebesului, P.S. Calinic Botosaneanul si P.S. Gherasim Putneanul.

Totodata, ne aducem aminte ca, la sfatul Parintelui Paisie Olaru, au intrat in monahism la Manastirea Sihastria si doi cetateni francezi, dintre care unul, Marc Alric, a devenit in anul 2005 episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa.

De asemenea, de-a lungul timpului, foarte multi pelerini: ierarhi, arhimandriti, stareti si starete, calugari, seminaristi, studenti, politicieni, ingineri, oameni de cultura, profesori universitari, ofiteri, intelectuali si oameni de rand au venit la Manastirea Sihastria, in special cautand folos duhovnicesc, liniste si pace sufleteasca la marii parinti vietuitori aici, in frunte cu Parintele Cleopa si Parintele Paisie.

In data de 1 iunie 1995, cu ocazia Praznicului Inaltarii Domnului, o importanta delegatie din Grecia, in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Procopie al Neacnnei si Calamanei, insotita de I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, P.S. Calinic al Dunarii de Jos, P.S. Eftimie al Husilor si P.S. Ioachim Vasluianul a vizitat Manastirea Sihastria, lasand scris in cartea de onoare: „Delegatia greaca binecuvinteaza viata de sihastrie a acestei manastiri si doreste ca intreaga viata a ortodoxiei romanesti sa fie in veci de veci o sihastrie inchinata Mantuitorului Iisus Hristos.”

Pomenim aici si vizita unui arhiereu grec in anul 1998, caruia Parintele Cleopa, in urma cu mai multi ani, cand fusese in pelerinaj in Grecia, ii prezisese ca va ajunge ierarh.

In anul 1999 a fost la Sihastria cunoscutul ierarh, scriitor si parinte duhovnicesc P.S. Kallistos Ware, care a tinut un frumos cuvant de zidire sufleteasca, exprimandu-si regretul ca nu l-a mai putut intalni personal pe Parintele Cleopa.

Citește alte articole despre: vizita, Mănăstirea Sihăstria