Arhimandritul Ioanichie Bălan (1930 – 2007)

Publicat

Cunoscutul scriitor bise­ricesc Arhimandritul Ioani­chie Bălan s‑a născut la 10 februarie 1930 în localita­tea Stăniţa, judeţul Neamţ. După terminarea studiilor la Liceul Comercial din Ro­man, în 1949 intră ca vieţu­itor în Mănăstirea Sihăstria. Este călugărit şi hirotonit diacon în aprilie 1953. A în­deplinit ascultările de casi­er, contabil, secretar şi ghid al mănăstirii. Începând cu anul 1955 s‑a remarcat ca un bun predicator, dar activita­tea în care s‑a făcut cunos­cut printr‑un dar deosebit a fost aceea de scriitor.

Încă din primii ani de mănăstire a început să aştearnă pe hâr­tie portrete ale celor mai cunoscuţi călugări vieţuitori în mănăstirile nemţene, remarcân­du‑se printr‑un stil cald şi accesibil. Aceste portrete vor constitui mai târziu pietrele de temelie ale Patericului românesc, lucrarea sa cea mai renumită, în care sunt adunate îm­preună pentru prima dată biografiile şi cu­vintele de învăţătură ale celor mai însemnaţi părinţi duhovniceşti din România.

Primele sale scrieri care au circulat au fost versurile scrise în vremea prigoanei comuniste duse împotriva călugărilor înce­pând cu anul 1959, când, în urma aplicării decretului 410, au fost obligaţi să părăsească mănăstirile toţi monahii cu vârsta sub 55 de ani şi toate monahiile sub 50 de ani, care nu aveau studii teologice. Poeziile sale din acea perioadă au fost răspândite pe ascuns, nefi­ind tipărite decât după 40 de ani, cu titlul de Versuri duhovniceşti.

Între anii 1971‑1990 a fost transferat, sub presiunea autorităţilor comuniste, la Mănăstirea Bistriţa, judeţul Neamţ. În 1975 a absolvit Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, iar în anul 1979 a fost hirotonit ieromonah. A urmat cea mai rodnică perioadă a sa ca autor de cărţi bisericeşti, scriind acum numeroase cărţi fundamentale despre monahismul românesc. În aceşti ani el publică Patericul românesc (1980), Vetre de sihăstrie românească (1981), Convorbiri duhov­niceşti (vol. I‑1984, vol. II‑1988) şi Mărturii ro­mâneşti la Locurile Sfinte (1986).

În 1990 s‑a reîntors la Sihăstria, unde a continuat activitatea misionară de popularizare a credinţei ortodoxe, tipărind numeroase cărţi, dintre care amintim: Istori­oare duhovniceşti (1991), Călăuză ortodoxă în bi­serică (1992), Călăuză ortodoxă în familie şi soci­etate (1993), Părintele Paisie duhovnicul (1993), Convorbiri duhovniceşti cu teologi din străinăta­te (1994), Viaţa Părintelui Cleopa (1999), Sfin­tele Moaşte din România (1999), Sfintele Icoane făcătoare de minuni din România (1999) ş.a. De asemenea, în aceşti ani s‑a ocupat, din însăr­cinarea Sfântului Sinod, şi de editarea celor 12 volume ale Vieţilor Sfinţilor, care nu mai fuseseră tipărite din 1905.

O parte din cărţile sale, în special Pateri­cul Românesc, Convorbiri duhovniceşti şi Via­ţa Părintelui Cleopa, au fost traduse şi în alte limbi, precum engleză, greacă, franceză, ita­liană, sârbă, poloneză, finlandeză, maghiară, arabă şi rusă.

La 22 noiembrie 2007 Părintele Ioanichie Bălan şi‑a dat sufletul în mâinile Domnu­lui, pe Care L‑a iubit şi L‑a slujit toată viaţa. După săvârşirea sa din această viaţă au mai apărut, pornind de la manuscrisele răma­se de la sfinţia sa, două volume de Chipuri de călugări îmbunătăţiţi, conţinând portrete ale unor vieţuitori de seamă ai mănăstirilor româneşti, şi biografia Mi‑e dor de cer, conţi­nând pagini emoţionante din jurnalul său de tinereţe şi mărturii ale celor ce l‑au cunoscut.