Biserica de cimitir „Învierea Domnului” și „Sfântul Ioan Evanghelistul”

Publicat

Mai la deal de cimitirul Mănăstirii Sihăstria se află o biserică închinată Învierii Domnului şi Sfântului Ioan Evanghelistul, strămutată din satul Hlăpeşti, comuna Dra­gomireşti, judeţul Neamţ, sat mănăstiresc cu vechi rădăcini creştineşti.

Biserica de cimitir Învierea Domnului și Sfântul Ioan Evanghelistul

Conform vechilor pisanii, „la 1738 ianuarie 18, Mitropolitul Moldovei dă voie lui popa Pahomie să strângă călugări la Schitul Hlăpeşti şi să ridice nou locaş de rugăciune”, în locul altuia mai vechi. Acum se construieşte o bisericuţă din bârne, având talpa din grinzi groase de stejar, aşezate pe temelie joasă de piatră. Sistemul de îmbinare se bazează pe aşa-numita tehnică a cozilor de rândunică.

În 1740 se sfinţea bisericuţa de la Hlăpeşti cu hramul Sfinţii Voievozi [Mihail şi Gavriil], iar la 20 februarie 1757 va fi închinată Mănăstirii Neamţ, după obiceiul timpului. Cu trecerea vremii, aceasta s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că în anii 1960 în sat se construieşte o biserică mai mare, din piatră şi cărămidă, cea veche intrând inevitabil într-un proces de deteriorare.

În aceeaşi perioadă, stareţul Sihăstriei, Arhimandritul Victorin Oanele, dorea împlinirea unui mai vechi vis al înaintaşilor, acela ca în cimitirul mănăstirii să existe o bisericuţă. Neprimind aprobarea autorităților vremii să construiască una, a propus strămutarea vechii bisericuţe din Hlăpeşti în cimitirul Sihăstriei, astfel că la 10 februarie 1988, conform hotărârii Arhiepiscopiei Iaşilor, condusă pe atunci de către IPS Teoctist, s-a decis strămutarea acesteia. După relocarea şi restaurarea acesteia, biserica a fost sfinţită în ziua de 7 august 1999 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, şi PS Casian, Episcopul Dunării de Jos, primind hramurile Învierea Domnului şi Sfântul Ioan Evanghelistul.

Citește alte articole despre: